2018. ápr 12.

Andorra Ultra Trail, Mític táv (112 km + 9700 m): bemutatás és útvonal leírás

írta: gyorgyigabor
Andorra Ultra Trail, Mític táv (112 km + 9700 m): bemutatás és útvonal leírás

Andorra Ultra Trail Vallnord, Mitíc: ilyen távra az egyik legnehezebb terepfutóverseny

autv_szintdiagr.jpg

2018. évben az Andorra Ultra Trail Mític távja (112 km + 9700 m) lesz az első külföldi terepfutó-versenyem és egyúttal a fő felkészülési verseny a legendás, Ultra Trail du Mont Blanc (170 km + 10000 m) teljesítéséhez.

2017. év őszén egy-egy, bakancslistás terepfutóversenyekkel foglalkozó angol és német nyelvű könyvet is vettem. A „Faszination ultratrail – Die 30 spektakulärsten Rennen der Welt” című könyvben a 30 bemutatásra kerülő verseny egyike az Andorra Ultra Trail. 

Az UTMB-hez hasonlóan itt is több távon rendeznek versenyeket, melyek közül a három leghosszabb a kiemelt elismertségű, ezek az alábbiak:

  • Mític: 112 km + 9700 m
  • Ronda dels Cims: 170 km + 13500 m
  • Eufória: 233 km + 20000 m

autv_4.jpg

Az Andorra Ultra Trail versenyeinek teljesítési idejeit nézve is látszik: komoly, meredek útvonalak várnak a versenyzőkre, hisz a győztes, máshol jellemző 8-10 km/ó-s sebességéhez képest itt pár éve a világ akkoriban egyik legjobb terepfutója, Julian Chorier is csak 6,3 km/ó-s sebességet ért el. A verseny Mitíc távját pár éve Lőrincz Olivér is teljesítette (pár éve 5. lett), ő is azt mondta: valóban meredek versenyről van szó és megerősítette azt is: jó lesz ez UTMB előtt szűk két hónappal felkészülési versenynek.

Lássunk néhány részletet, mit ír a könyv az Andorra Ultra Trail-ről, utána pedig írok az útvonal kihívásairól, jellemzőiről:

  • A Mític táv útvonala során a versenyzők a körbefutják Andorrát, közben nem kevés hegyet útba ejtve.
  • Az Andorra Ultra Trailről (a szintemelkedés távolsághoz viszonyított aránya miatt) azt írják, hogy valószínűleg Európa a legnehezebb és emiatt legelbűvölőbb ultratrailje.
  • Az AUTV a természetkedvelők versenye....
  • Az útvonal felkeresi Andorra legmagasabb csúcsát, a Comapedrosát is (2942 m)
  • Kiemelten figyelnek a természetvédelemre, az emberek, önkéntesek nagyon segítőkészek, stb.
  • UTMB pont nem jár a teljesítésért
  • (2017-ben viszont a távot szintidőn belül teljesítők már kaptak érmet is)
  • Évről-évre a rajthoz állóknak csupán kb. 50%-a ér célba, ami kevesebb, mint akár az Ultra Pirineu-n, vagy UTMB-n.

autv_8.jpg

Tavaszi felkészülésem során, március végén sikerrel teljesítettem egy bő 4000 m szintemelkedésű edzést, mely során többek közt hatszor is felkapaszkodtam a Vadálló-kövek meredek kaptatóján. Másnap úgy éreztem, eljött az ideje, hogy részletesen is megnézzem, a Mític táv emelkedőit, a verseny mely részénél milyen brutális kaptatókra számíthatok majd.

A nehezebb emelkedők és lejtők bemutatása előtt még egy dolog:

Több helyen 9700 m szintemelkedést írnak a Mític távra, azonban két strava adat szerint a valóság inkább 8500-8700 m lehet, bár az ITRA (Nemzetközi Terepfutó Szövetség) honlapján is 9700 m szintemelkedés szerepel.

Útvonal-elemzésem során 3-3 komolyabb, meredek kaptatót és lejtőt írtam ki; pár rövidebb akad még.

Beillesztem a táblázatot, úgy egyszerűbb:

andorra_emelkedok.jpg

 

Igazából az első depózóhely és frissítő, Margineda után jön egy hosszú és nehéz kaptató, azután hosszú, majd a Bordes d’Envalira átkelés után, a többi már rövidebb.

Terepfutásban bizony a lejtő is tud fájni, így az is fontos, milyen lejtők várnak ránk: egy kivétellel nem a végére jutottak ezek sem, ám az utolsó biztosan nem fog jól esni: 100 km után 5,9 km alatt 985 m szintereszkedés.... – nem az igazi.

autv_3.jpg

Az útvonal-bemutatóból néhány érdekesség:

  • (rajt után pár órával, éjjel: Comapedrosa kaptatója többször előkerül: 3 km alatt 880 m szintemelkedés: durva !!! (tavaly Erdélyben volt hasonló)
  • Ezt követő lejtő elején óvatosan, mert köves, majd a hómezőn is óvatosan ! (éjjel)
  • Collada Montaner után zergét is lehet talán látni
  • Bony de la Pica lejtője technikás, meredek: óvatosan ! (hajnalban érek ide)
  • Rifugi de Claror után következik Andorra talán legszebb tava: Estany de la Nou
  • Collada de la Maiana után Madriu völgy csodás !
  • Collada dels Pessons után technikás lejtő, óvatosan !
  • Rifugi Siscaró: meredek lejtő, virágos mező !

 

Az útvonal hivatalos térképe ezen a linken érhető el.

A verseny 2017. évi magyar teljesítője, Szentirmai Enikő ezt írta:

Mindenféle nehézség ellenére csak a legjobbakat tudom mondani, a szervezők szerető segítőkészségéről, Andorra szépségéről, az andorrai emberek kedvességéről, minden-minden a helyén volt. A pálya brutális volt, de hát ezt tudtam, és mivel egy hónappal ezelőtt még futni sem voltam képes, részemről a szintidőn belüli teljesítés volt a cél, ami sikerült is
illetve: „A pálya elég technikás, azért nem vészesen, nagyon nehéz, és fantasztikusan szép! Tavaly volt befutóérem, de ne ettől tedd függővé. Jó a szervezés, jó az ellátás, barátságosak az emberek
autv_11.jpg

Nehéz lesz ! Idővel megosztásra kerülő ütemtervem szerint szeretnék 30 órán belül célba érni; meglátjuk, összejöhet-e. Persze a legfontosabb: egészségesen teljesíteni a távot, hiszen az idei év fő célja: a világ legrangosabb és legnevesebb terepfutóversenye, az UTMB, azaz Ultra Trail du Mont Blanc teljesítése (170 km + 10000 m).
autv_9.jpg

Szólj hozzá

legnehezebb terepfutás ultratrail Andorra Andorra Ultra Trail Comapedrosa