2019. aug 05.

Terepfutó terveim a Swiss Alps 100 előtt, avagy örömfutós tervek a svájci Alpokban

írta: gyorgyigabor
Terepfutó terveim a Swiss Alps 100 előtt, avagy örömfutós tervek a svájci Alpokban

Terepfutás tervek Verbier, Col de Louvie, Lac Dixence, Arolla, Zinal, Zermatt és az Aletsch gleccser, Bettmeralp környékén

Ami az Alpokat illeti, ezeddig Ausztriában és Svájcban keveset futottam még, Olaszországban viszont 100 km-es terepfutóversenyt (Gran Trail Courmayeur (105 km + 7000 m)) is teljesítettem, míg az Ultra Trail Mont Blanc (UTMB: 170 km + 10000 m) során és a megelőző bejárós napokon Franciaországban is futottam már kb. 150 km-t.

A svájci Swiss Alps 100 –on (160 km + 9650 m) való részvételem mégis teljesen független attól, hogy eddig még alig futottam Svájcban. Ha már a szuper időjárást ígérő és általam nagyon kedvelt Valais / Wallis kantonban lesz a verseny, az ottani 4000 m-es csúcsok előterében a megelőző héten sort kerítek néhány óvatos futásra.

Érdekes lesz Valaisban futni, hiszen bringás korszakom alapján meglehetősen jól ismerem sok völgyét, síközpontját. Annak idején ezen kanton, összes 2000 m fölé vezető aszfaltos emelkedőjét is meghódítottam, köztük olyanokat is, amelyeket szinte csak a helyiek és egy két „emelkedővadász” ismer csak (pl. Alpage Mandelon). Az Alpokban ez az a hely, ahol ilyen kis területen a legtöbb, 2000 m fölé vezető kaptató van. 

Ha az ember összeköti a nyaralást egy nagy terepfutóversennyel, akkor két lehetősége van:

  • ha igazán friss akar lenni a versenyen, akkor nem sokat fut előtte, azaz nem fut a környező alpesi magas hegyeken és a rajtnál majd kicsattan az erőtől.
  • ha hamarabb kiutazik és kihasználja, hogy egy oda-vissza utazás mellé minél hosszabb kint tartózkodás jusson (gazdaságilag így éri meg jobban), akkor a verseny előtti futások miatt csak nem lesz olyan pihent, mint lehetne azok nélkül, ám sok szépségben lehet része már a nagy nap is.

Ami engem illet, nem időeredményért megyek a versenyre, de nem is akarom leharcolni előtte magam, ám egy héttel a Swiss Alps 100 (160 km + 9650 m) előtt azért tervezek pár több órás futást. Gazdasági szempontból az utazási költség mellé érdemes, hogy többet kint legyek, viszont azzal is tisztában vagyok, hogy a hosszú futások hátrányosan is érinthetik frissességemet. Áprilisban, a Madeira Island Ultra Trail (115 km + 7200 m szint) (videóm linkje) előtt, a szigeten tett futásaim során mindig figyeltem rá, hogy ne fárasszam magam túl erősen, azaz ne siessek az emelkedőn és 3 nappal a verseny előtt akár síkon is gyaloglásra váltsak, ha úgy érzem, jobb úgy.

Előre megjegyzem: nem birok ellenállni a svájci Alpok gyönyörűségének, így lesz pár futásom a verseny előtt, de az utolsó pár nap csak a pihenésről szól majd.

Biztos vagyok benne, hogy sokan csodálkoznak majd, hogy gondolom az alábbi tervet, de kint érezni fogom, hogy mi sok és mi nem. Mikor Erdélyben a Transylvania 100-ra készültünk, a verseny előtti nap Sár Ceciliáékkal még kirándultunk vagy 12 km-t 600 m szinttel.....

A következőképp tervezem a Swiss Alps 100-at megelőző hetet:

Augusztus 9: A Valais kantonban vezető, csodás 4000m-es csúcsok, gleccserek látványával kápráztató terepfutó- és kiránduló útvonal a Via Valais 1. szakaszát futom végig, ám mivel én kísérők, support nélkül futok és nem viszi senki a csomagom, úgy fejezem be a szakaszt, hogy onnan vissza tudjak jutni Martignyba: Verbier fölül indulok és többnyire 2000-3000 m közt haladok, lesz ám panoráma a Mont Blanc felé is.  Les Ruinettes felvonóállomástól a Col de la Louvie (2921 m) hágón át Thyonig kb. 37 km + 2100 m szintet futok majd – óvatosan !
svajc_1nap_terv_louvie.jpg
kép: alpsinsight.com - Lac Louvie környékén készült

Augusztus 10: A Via Valais nagyjából 2. szakaszát futom, ismét a hazajutás, csatlakozás szerint módosítva elejét (Thyon - ahová busszal érkezem) és végét is (Arolla, ahonnan busszal és vonattal megyek vissza a szállásra). E nap is figyelek, hogy ne hajtsam túl magam, végig szem előtt tartom az augusztus 16-i versenyt. A napi penzum: 34 km + 1900 m szintemelkedés, mely során azt hiszem végig 2000 m felett futok majd. E napra is jutnak csodás panorámák, tavakkal, gleccserekkel.

via_valais_trail_run_stage_2-5.jpg

Augusztus 11, vasárnap: lazább nap: hiszen programban van szurkolás és videózás a Sierre – Zinal versenyen. Legendás verseny ez (31 km + 2200 m), a világ egyik legjobbja Kilian Jornet sokszor vett már részt rajta, jellemzően nyerni is szokott. Reggeli buszozás után 4 km gyaloglás lesz a kinézett videózós helyig, ahol szeretnék élversenyzőt (Kilian Jornet, Jim Walmsley) is videózni, akár kicsit GoPro-val követni, majd szurkolni és videózni a magyar kiválóságot, Szabó Sándort is. A verseny után, délután szeretnék még felmenni a lenyűgöző környezetben található Cabane d’Arpiettaz-hoz (2786 m), visszafelé persze már kocogva térnék vissza Zinalba.
arpiettaz.jpgkép: Cabane d'Arpiettaz (turistaház)

Augusztus 12, hétfő: visszafogottabb, kirándulós, néhol futós nap Zermatt / Gornergrat környékén.

Augusztus 13, kedd (3 nappal a verseny előtt): visszafogottabb kirándulós, néhol futós nap a verseny útvonalának egy részén: megcsodálom fentről az Alpok legnagyobb gleccserét, az Aletsch gleccsert, futok is mellette, valamint élesben átmegyek a szakadék fölött átvezető Belalp – Riederalp függőhídon, hogy kicsit szembenézzek részleges tériszonyommal. Táv, szint adatok: 20 km + 970 m szint

aletsch.jpg

haengebruecke-belalp-riederalp.jpg

Azt hiszem, ezen terv alapján is érződik, miért is lett bakancslistás terepfutásaim a blog címe / neve. Szeretek lenyűgöző helyekre menni, olyan tájakon futni, amelyekre azt mondom: az ilyeneket legalább egyszer az életben fel kell keresni ! 


Augusztus 14, szerda (2 nappal a verseny előtt): pihenés !!

Augusztus 15, csütörtök (verseny előtti nap): rajtcsomag-felvétel, dropbag leadás és pihenés !!!

Augusztus 16, péntek 7 óra: Swiss Alps 100 rajt – életem 2. százmérföldes versenye lesz!

Erről külön írok majd….
Előre is köszönöm a drukkolást ! 

fb_borito_sw100_v2.jpg

Szólj hozzá

terv Svájc Alpok Wallis Valais Swiss Alps 100 Aletsch-gleccser Verbier Via Valais Louvie Arolla Thyon