2019. dec 01.

Videó: Best of 100 miles Sud de France (174 km + 8700 m) 2019' - GoPro , Full HD

írta: gyorgyigabor
Videó: Best of 100 miles Sud de France (174 km + 8700 m) 2019' - GoPro , Full HD

Néhány sor a videó mellé:
A pireneusi 100 miles Sud de France (174 km + 8700 m) terepfutóverseny volt idei negyedik 100 km feletti versenyem és futásaim kezdete óta a harmadik, amely távja legalább száz mérföld. Talán a kis és a közepesen nagy versenyek határán lehet, noha az útvonala alapján - és ha a szervezők akarnák és tennének érte - lehetne sokkal népszerűbb is. Mivel turistahivatal szervezi és talán nem nyereségorientált cég, így - azt hiszem - nem cél, hogy mint többen vegyenek részt rajta. 
Ha pár szóval akarnám jellemezni, akkor azt mondhatom: 

- lelke van ennek a versenynek

- az útvonala nagyon motiváló, hiszen Andorrától nem is messze, 1750 méter magasan rajtol el a mezőny, hogy végül 174 km múlva elérje a Földközi tengert. 

- szerethető verseny lelkes szervezőkkel, önkéntesekkel, 

- az útvonala a vártnál technikásabb: a legvégén kifejezetten nem hiányzóan sziklás, nagyokat lépős, lassan ereszkedős. (ugyanakkor persze vannak benne jól futható részek is)

- a tengerparti célbaérés óriási élmény !

Azt hiszem, hogy a videó átadja amit előbb írtam és érezhető, hogy egy szerethető verseny volt, ahová - ha nem lenne ennyire technikás a vége - jó eséllyel visszatérnék még valamikor. Egyelőre nem tervezem ezt, ám ... "soha ne mondd, hogy soha!"
Mindazonáltal kifejezetten ajánlom a terepfutóknak: ahogy reméltem is a verseny előtt, bejött: utólag is úgy látom: bakancslistás verseny a 100 miles Sud de France.

A 100 mérföldes távon korábban - 2014-ben - két magyar terepfutó indult (mindketten érdemben jobb futók, mint én), ők nem tudták teljesíteni a távot. Ugyanabban az évben viszont a 100 km-es távon a legendás Németh Csaba 2. lett ! 
A versenyt szintidőn belül 135-en fejeztük be a 222 rajtolóból (én a 98. helyen), ezáltal a feladók aránya ( 39,2% ) magasabb lett, mint az utóbbi két évben az UTMB-n. Ez is visszaigazolja, hogy mennyire nem igaz, amit néhány terepfutó sugall, hogy nem olyan nehezen ezek a versenyek, hiszen még komoly teljesítménytúrázók is teljesíteni tudják. Páran tudják valóban, viszont azt nem szokták hozzátenni, hogy sokan a komoly terepfutók közül sem tudják befejezni ! A 39%-os DNF arány is azt mutatja, nem egy könnyed versenyről van szó. 

Szólj hozzá

best of terepfutás Pireneusok 100 mérföldes 100 miles Sud de France Font Romeu Argeles sur Mer Coll Mitja Vernet-les-Bains Pyrénées Mont Louis 100 miler