2019. sze 26.

Rövid gondolatok, javaslatok azoknak, akik a KÖR jövőbeni teljesítésében gondolkodnak

írta: gyorgyigabor
Rövid gondolatok, javaslatok azoknak, akik a KÖR jövőbeni teljesítésében gondolkodnak

1. rész, amely megegyezik a facebook jegyzetként is közzétett írással

Nem tudtam már magamban tartani az alábbiakat:

A szeptemer 13-tól kezdődött 5 hétben 7 alkalommal vág / vágott neki valaki / vág neki egy-egy pár a KÖR-nek (152 km + 7100 m). Hirtelen úgy tűnik, megnőtt ezen, nagyon motiváló terepfutó kihívás népszerűsége. Ma is úton van egy próbálkozó.
Tőlem is többen kértek már tanácsot, kérdeztek véleményt a KÖR kapcsán, illetve belefut az ember, hogy hallja / olvassa, hogy egyik-másik futó majd (valamikor) szeretné teljesíteni a KÖR-t. A KÖR-t ! Azért emelem ki, mert már sok kis instant kör / “köröcske” születik, amelyek közül többre igaz, hogy egy nap akár 4-5 teljesítést, 4-5 érmet is össze lehet hozni.
Nem bírtam már magamban tartani, ezért leírok pár gondolatot, javaslatot, azoknak, akik a KÖR-ben gondolkodnak.
Akik ismernek, tudják, hogy versenyekre, kihívásokra is mindig alaposan felkészülök. Amikor a KÖRnek nekivág valaki, gyakran megnézem hátterét (miket futott korábban), illetve a strava-n, hogy egyik-másik szegmensen milyen részidőket ment, hogy lássam, hogy bírja az emelkedőket. (Magyar hegyé például: https://www.strava.com/segments/17404515?filter=overall , vagy Hegyes-hegy oromé: https://www.strava.com/segments/16554794?filter=overall )

kor_logo.jpg

1, Kétségtelen, hogy már UTH teljesítőként neki lehet vágni a KÖR-nek, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy aki épp csak beért az Ultra Trail Hungary-n, azoknál kérdőjeles lehet a KÖR teljesítése. Javaslom, hogy menjenek pl. a Mátra 115-re (132 km + 6760 m szint), az jobban beárazza őket, jobban megmutatja, hogy lehet-e valós esélyük a KÖR szintidőn belüli teljesítésére.

2, Igaz, hogy GPS készüléket igénybe véve, pályabejárás nélkül is neki lehet vágni a KÖR-nek, ám a hozzám hasonlóan lassabb futóknak erősen javasolt, hogy menjenek hosszú bejárásokra, amikor megtapasztalják, hogy fáradtabban, hogy haladnak az adott emelkedőkön, hol kell erre-arra figyelni, hol vár majd rájuk unalmasabb szakasz, könnyebb lejtő, nehezebb emelkedő. Saját példám hozom fel: úgy vélem, sokat segít, ha hosszú bejárások során olyan tempóval lefutja az illető az adott szakaszokat, ahogy majd élesben is kell. Ezután a KÖR során már csak meg kell ismételnie, amit bejáráskor teljesített. Én is ezt tettem. Az előbbiből adódóan, azt vallom, hogy lassabb futóknál nagy hiba, ha útvonalbejárások nélkül vágnak neki a KÖR-nek. (két hosszú bejárásom is 87-87 km-es volt)

3, A KÖR, időben kb. másfélszer annyi, mint az UTH, de fizikálisan, vagy terhelést, nehézséget jelentve, több, mint másfélszer nehezebb! Egy UTH teljesítés még bőven nem garancia, hogy az illető a KÖR-t is tudja teljesíteni.
Annak idején akkor éreztem, hogy lehet keresnivalóm a KÖR-ön, amikor a 2016-os Mátra 115-öt (eltévedésekkel: 137 km + 6580 m. ) 26 óra 23 perc alatt teljesítettem. (következő évben kb. egy órával gyorsabban)
Megjegyzem, a Mátra 115 teljesítők közt sok KÖR teljesítőt is találni, avagy fordítva: a KÖR teljesítői közt sok Mátra 115 teljesítőt találni (a mezőny első feléből / harmadából).

69878800_1221881231316446_3919846540289507328_o.jpg

4, Lassabb futók esetében magától értetődik, hogy előbb segítővel vágjon / vágjanak neki a távnak, mert anélkül elég sok kaját, energiaforrást, éjre melegebb ruhát kell magával vinniük és persze úgy még nehezebb a teljesítés.
5, Szintén segítséget jelent(het) a bot használata. Aki keveset futott még külföldön, talán kevésbé tudja, hogy a szintes terepfutó-versenyeken kb. 90% körül (de biztosan 85% felett) lehet a botozók aránya: még ha csak emelkedőkön használod is (én is csak fölfelé, ill. síkon tudom) a futóbot érdemben tehermentesíti lábizmaidat. (Anno a KÖRt még én is bot nélkül teljesítettem, mióta vettem botot, úgy vagyok vele, hogy - még ha 100%-os lenne is a lábam (sajnos nem az) - ha meredek emelkedőket tartalmaz az útvonal, akár 2000 m szintes versenyen is használnám a botot. Akár ha rövidebb is a táv, bármennyit is segít, az is haszon.
Ismétlem: külföldön, sok szintes terepversenyeken a nem botozók komoly kisebbségben vannak. Nem véletlenül !

71143196_1221883417982894_6271607010504998912_n.jpg
Persze részletekbe menve lehet arról írni, hogy frissítést, útvonalat illetően mire, illetve hol kell odafigyelni, stb., de ezen poszt gondolatai akörül fogalmazódtak meg, amikor az ember elgondolkodik, hogy elindul a KÖR teljesítéséhez vezető úton és elképzeli, hogy mikor áll majd készen rá.
KÖR bejárásaimról, ill. a KÖR teljesítésemről írtam már blogomon (a blogon belül kicsit legörgetve megtalálod őket): https://gyg-terepfutasai.blog.hu/

Következő bejegyzésemben az adott pontokra kalkulált hozzávetőleges limitidőket osztom meg, amely részidőket el nem érve jelentősen megnő a nem teljesítés kockázata.

A KÖR-ről készült, részletes, hosszú videóm itt nézheted meg:

Szólj hozzá

botozás Börzsöny Kör Csóványos Ultra Trail Hungary